06 October, 2009


hayatimin ilk kuru fasulyesi


aslinda ben fasulye cinsini hic sevmezdim,annem sasirdi nasil yapmaliyim diye sordugumda...oyleki unutmusum ben aslinda fasulye sevmedigimi...ama et yemedigimden beri ben ingilizlerin meshur teneke baked beansini bile yer olmusum,farkinda degilim...

ama takintiliyim,yesem bile...mesela zeytinyagli fasulye ise,yanina zeytin olmali,yogurt olmali.

kuru fasulye ise,yine aynen,sade olmamali..zaten benim sadelige karsi alerjim var,keloshun dedigi gibi; sanirim benim tabagim asla tertemiz olmiycak yemekten sonra,hep sosu,yogurtu, ne billim mayonezi,aci sosu,zeytin cekirdegi olmus olucak..birde aramizda kalsin,cok igrencim biliyorum ama,sigaramin kulu olucak tabagimda arada..ay ne guzeldir,yemegin ustune icilen,tabagin icinde sondurulen sigaranin keyfi...herkesin yaninda yapilmaz tabii..mesela herkesin yaninda pilavima yogurt katip,bulamac yapamam,gozlerini rahatsiz eder.(babam beni aglatmisti sirf bu sebepten,uzun yillar once,hickira hickira hemde )


birde ben sebzeleri kucuk dograyamam,beni sinir eder.soganlarim da iri iridir,salata yaparim,bas parmagimin yarisi buyuklugundedir o salataliklar,kivirciklar falan...neyseki salataya havucu rendeliyoruz da o,biraz zarifce kaliyor,kirmizi sogan da ya halka ya ay olmali.yani ben coban salata da yapamam,o kadar sabrim yoktur..ama sosuna bayila bayila ekmegimi banarim..


benim hallerim boyleyken,fasulyemde yukardaki gibi oldu iste..gariplerim koca sebzeler icinde kayboldular:) firin kabi da tart kabi yani,derincesinde kek yapmistim ayni gun,ramazan bayrami arifesi icin yapilmistilar.hic bitmeyen, surekli uzayan istek listeme birsey daha ekledim bu yemegi pisirdikten sonra,guvec kabi... duduklu tencere alsam,bana fazla gelismis kacar,ben kullanmayi beceremem,ayarlayamam kesin,patlar..

istedim ki ben yavas yavas firinda pisireyim..oyle de yaptim da sanirim,sebzeler fasulyelere nazaran daha az pisti.fasulyeleri aksamdan suya koymus,pisirmeden once haslamistim..sebzelerimi de soganla,salca ile soteleyip,hepsini birbirine katip firina vermistim..biraz catladi fasulyeler ortadan...ozellikle de sulu yaptim ki,ekmegimizi banalim.

cok yemistik o aksam,yanina birde sehriyeli pilav,oncesinde tarhana corbasi vardi.

bu kis evimizde cokca mercimek,fasulye,nohut pisicek sanirim,bereket versin,ablam bizi de dusunmus de getirmis bir dolu nevale.en sevdigim yanlari da kavanozlardaki goruntuleri.

boydan boya raflarim,raflarim uzeri dolu dolu kavanozlu bir mutfagim olsun isterim bazen.

keyifli hafta ortalari diliyorum..nasilda geldi hafta ortasi,bu kadar cabuk.???

6 comments:

  1. çok değişik bir pişirme şekli olmuş
    afiyet olsun kankiş

    ReplyDelete
  2. dalga geciyorsun gibime geliyor kankicim:) nasil piser normalde fasulye,niye degisik oldu?optummmm

    ReplyDelete
  3. Fasulye sevilmez mi hiç Sibel'ciiim ya! Bin şekilde kullanabilirsin onu. Bir kere de ıspanaklı, kimyonlu pişirsene, beğeneceksin.

    ReplyDelete
  4. Tesekkurlere Tijen Abla,eminim severim cunku ispanagi severim,nohutlu ispanagi severim..sanirim ayni yontemle pisiriliyordur...dedim ya eskidendi diye,simdi seviyorum:)

    ReplyDelete
  5. dalga geçmiyorum ya aşkolsun
    hiç fırında fasulye pişirmedim gerçekten değişik geldi

    ReplyDelete
  6. :) canim benim,takiliyorum,gelince sana guvecte pisiririm ben,aksam yemegine gelirken:)optum

    ReplyDelete