16 August, 2015

Okudum,bitirdim,kesinlikle tavsiye ederim...



Sabahın 6:16'sında,çatısındaki sincap sayesinde uyanmış bir insanım ben,uykunun en tatlı yerinde o tanımadığım sesler deli etti beni,topu topu uyuduğum zaten en fazla 8'e kadar...Onu da çok gördüler bana:( 

Bu sesler ne derken perdeyi açıp kafamı kaldırdım ki,küçük bir yaratık,suratını aşağıya doğru sarkıtmış,bana BAKIYOR...Nı-nı-nı-nııııı bak kaldırdım seni der gibi.

Eee ben de kalktım,kahvemi yaptım,kuruldum yatağa yine,hadi kitap bitireyim diye...Yazı dilinin kolaylığına,Malala'nın hayatının verdiği şevke rağmen 27 Temmuz'dan beri elimde olan kitap...Hoş ben tatillerde pek okuyamadığımı söylemişimdir!

Ben Malala'yım Malala Yousafzai'nin Christina Lamb yardımı ile yazdığı kitabı.Kendisi okul dönüşü Taliban tarafından vurulup yaralanmış,dünyada ve özellikle kendi ülkesinde barışı ve eğitimi savunan güzel bir can,doktorunun tabiri ile,Pakistan'ın Mother Teresa'sı...Kitapta,Pakistan'ın tarihini,coğrafyasını,insanların yaşadıkları şartları öğreniyor insan.Hani herşey akılda kalmasa da,bazı şeyler cidden unutulmuyor.

Ben şahsım adına,ne boş yaşıyorum diye düşündüm Malala ve babasının hele ki babasının yoktan var edip de okul açma,o okulu ayakta tutma çabaları,kendilerinde yokken bile başkaları ile paylaşmalarını okudukça.

Böyle insanları bildikçe,çok sevdiğim ya da sevdiğimi sandığım hayatım beni tatmin etmez oluyor.Modern köle olarak,kölesi olduğum şeyler için çalışıyorum sanki.Gereksiz şeylere takıp,üzülüyorum,para harcıyorum!!!

Hepimiz aynı iyilik ve güzellikte yaratıldık belki ama cesaret ve özgüven o şekilde dağıtılmadı ne yazık ki! Yoksa bir dolu Malala olur,eğitimsizlik diye birşey olmazdı sanırım.Benim gibiler de,elinden geleni yapabilir ancak,açık kanatlarını hazır olduğunda atar kendini ve uçabilir belki bir gün.

Bu kitap sayesinde çok uzundur aklıma ve kalbime takılı birşeyi daha sık düşünmeye başlıyorum ve birgün gerçekleşmesi için dua ediyorum.

Keşke bu tür kitaplar için zorunlu bir ders olsa okullarda,bu şekilde daha çok öğrense gençlik,ilham alsa gereksiz formülleri ezberleyene kadar.Ortaokula geldiğinde ille de bu kitabı oku diyeceğim perime...(bu arada evet kimi yerinde gözyaşlarım aktı,trende hıçkırmamak için boğazıma tıkadım o gözyaşlarını)

Çok yaşasın Malala'lar....Güzel bir Pazar geçirin...

Not:bu yaprak geçen Pazar piknik yaptığımız ağacın altında okurken düştü önüme.Kitap ayracı oldu bitene kadar,belki de Malala'dan bir işaretti:)

No comments:

Post a Comment