27 December, 2015

Brezilya tadları



iste karsinizda brezilya'nin pek sevilen iki tadi.bu yesil cay,biraz cimen gibi kokuyor.adi "mate" ya da "ciamarron"..yerma mate adli bitkinin,praguay cayi diyor vikipedi,sicak su ile birlesimi ile oluyor.kendine ozel kamisli kabi var gordugunuz uzere.kafein acisindan oldukca zengin.


bu kap surekli taze sicak su ile dolduruluyor ve elden ele,agizdan agiza dolaniyor.agiz kismi altindan olunca mikrop olusumuna engel oluyormus.zaten paylasanlar da yakin insanlar,birbirinden huylanmayan.

ilk denedigimde kamistan icmeyi beceremedim,ikinci denememde tamamdi.ben kendime kafetier icinde yaptim,kullandiklari cay benim icin cok yogun ve sert idi.daha cok sicak su ekleyince daha bir damak tadima uydu ki ben cayi zaten acik severim.



resmen,neredeyse butun gun,yemek vaktine kadar ictiler,ortada termos...su tuketmeyen insanlarin secenegi.isteyen sekerli, soguk ya da sutlu tuketebiliyormus.



iki sabah da mutfaga girdigimde iste bir yandan mate icip bir yandan peynirli toplarindan yapiyorlardi dostlarim.ben de gittim katildim tabii meraktan.bize gore pogaca.ama nisastadan yapiliyor.her otobus yolculuklarina ciktiklarinda,mola yerlerinde illa satilirmis kahve peynirli toplar bir arada.bu ikili tuketilmezse yolculuk,yolculuk degilmis.


bizim pogacacalarimiz gibi ortaligi mis gibi bir koku sarmadi.hatta hic kokmadi.yenilebilir bir tad,peynirciler icin.malzemeleri sut,sivi yag,tuz,tapioca unu ya da cassava unu dedikleri nisastamsi bir un(bence nisasta ama kendileri kendi marketlerinden ozel unlarini aliyorlar),yumurta ve permesan ya da cheddar peyniri.glutensiz sahane bir secenek olabilir degisiklik isteyenlere.



boyle topcuk yapilip firina veriliyor ve kabarmiyor.malzemeler bizim pogacalar ile ayni un haricinde ama pofuduk,yumusacik degil.

sagolsunlar giderken bize de biraktilar,hemen buzluga attim,bir sure yemek ayni seyleri goresim olmadigi icin.

malzemeleri olcusuz verdim,cunku arkadasim el aliskanligi ile yapti.internetten buldugum tarif ise cup usulu.yapmak isterseniz thekitchen.com'da pao de queijo-brezilian cheese bread olarak aratabilirsiniz.


denemekten memnun oldugum tadlardi.guney amerika'ya gidersem ac kalmam artik.

gozunu sevdigimin Turk pogacasi gibisi yok.az kaldi yakinda pogacali sofralarda oturacagim insanlah.

iyi gecsin yilin son haftasi.

No comments:

Post a Comment