10 May, 2016

Sibel'in 2 günlük detox macerası

Selam ÇS'cular.Sizinle ne zamandır yapmak isteyip de hep ertelediğim,bugün,şu an itibari ile son karışımımı içip de bir ohhhh diyebildiğim "detox" maceramı paylaşmak istiyorum.

Ne zamandır bu bloğu takip ediyorsanız,müsait olduğum günlerde 1 öğüne ya da öğünün yanına meyve/sebze sularını-smoothieleri kattığımı görmüşsünüzdür.

Geçen yıl,@deli.anne'den esinlenerek hurma orucunu yapmak istedim,öğleye kadar sürdü orucum ,dayanamadım.Yıllardır oruç tutmuyorum ne yazık ki,iş gücüm el vermiyor,oruç yalnız  dayanılmıyor.

Peki neden detox yapayım dedim?Son 2,5 yıldır hep bahsediyorum ya,irademde korkunç bir zayıflama var diye.Yıllarca et yememiş ben,pesketeryan dietini gururla,zevkle yapmış ben;et yemeye başladım...Yıllarca sigaraya sosyal içici olarak devam etmiş ben,resmen tiryakiye döndüm....Bu durum beni başlarda çok sinir etse de,şimdilerde,dostlarımın da destekleyici bakış açısı ile artık kendimi olduğum gibi kabul etmeyi öğrendim bu iki konuda da.Artık haftasonları keyfim gelirse sigara içiyorum,içki gibi en sosyalinden;eti de hafta da 1-2 ya yiyorum ya yemiyorum.Balık benim için yıllardır hep ilk tercih.

Detoxu yaparken amacım asla kilo vermek değildi.Sadece irade gücümü denemek istedim.Çünkü bazı günler,iki paket cips yer oldum ya da canım ne isterse abarttım,kimi günler muffin diye uyandım.Belki aşırı kg sorunum yok ama,zayıflayan iradem,ilerde alabileceğim kilolarım var!

Velhasıl haftasonu iş yeri partisinde çılgınca,adeta kendimi genç kız gibi hissederek dans edip,biraz çakırkeyif olduktan,Pazar gününü de yine yiyip coşarak geçirdikten sonra,Pazartesi günü detoxuma başladım.

Ben özel bir renk ya da sebze cinsi seçmedim.Neyi alabilirsem aldım,zaten şimdiye dek kattığım sebzeleri yine kattım.Benim ilk meyvesuyum portakal suyu idi,babam sağolsun ille de her kış mutlaka içirtirdi bize.Belki o yüzden ille de bir narenciye tadı muhakkak istiyorum karışımlarımda.Bunun dışında ıspanak,pişip de hemen canı çıkan ıspanağı içmenin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum ve nam-ı değer KALE(kıvırcık lahana),kendisini suyu çıktığında daha dayanılabilir buluyorum;)

İlk gün,ilk karışım avacado,salatalik,nane ve limon suyu idi.Sulandırmak için elma ve kıvırcık lahana suyunu kattım..





İkinci karışımda ilk kez suyunu sıktığım watercress-su teresi.





İkinci gün karışımlara kereviz sapı ve ne zamandır buzlukta tuttuğum acı biberleri kattım.Her güne 4 içeçek içtim gördüğünüz bardaklarda,bugünkü karışımlardan birini fotoğraflamayı unutmuşum.





Öğlen için canım daha tatlıca birşey istediği için,armutu kattım severek.


Hangi karışımı daha çok sevdim diye sorarsanız ayırt edemeyeceğim çünkü zaten benzer sebze-meyve kullandım.Hepsini aşkla ve kendime yapabileceğime dair inançla sıktım.Kanımca hepsi gayet lezzetliydi.

Günde 2-3 adet yeşil çay,bol su,her güne 1er muz,12şer badem ve 4 ceviz tükettim.

Sabah meraktan tartıldığımda yıllar sonra ilk kez 58 küsür kg'yu gördüm karşımda.


Peki nasıl hissettim? Dün,yani ilk gün sabah gayet iyi kalkıp(sırt ağrılarım hariç),biraz bahçede uğraştım,kışlıkları kaldırdım,yardım kuruluşuna verilecekleri ayırdım.Sonrası çok zordu,çok halsiz ve cansızdım.İnanılmaz sakindim halsizlikten.Hatta öğleden sonra daha fazla dayanamayıp öğlen uykusuna daldım ve yağmurun sesine çok zor uyandım,sersem gibi.Akşam içeceğinden sonra o halsizlik devam etse de daha iyiydim,11'e doğru yattım.Yürüyüşümü ihmal etmedim!

Bugün,ikinci ve son günümde daha iyice kalktım,yine sırtımda ağrı(acaba topuklulardan mı?) Dünkü kadar cansız değildim,dün resmen havası kaçmış balon gibi takıldım bir ara.Yürüyüş,alış-veriş,temizlik ve yine oğluşum ile yürüyüş.

Ruh halim gayet pozitif hatta mutlu ama keyifli,sakin.Hani ben normalde gayet enerjik,bazen pek hiperaktif biriyim,iş dolayısı ile çok hareketliyim bir aşağı bir yukarı.Böyle olmayınca insanlar beni hasta,kötü birşey olmuş sanır.

Bugünkü ruh halimi çok sevdim ben.Hatta düşündüm ki,vegan yaşayan monkların sakinliği,huzuru az yemekten geliyor olmalı.Belki açlıktan kullanacak başka enerjileri yok.

Dünkü ruh halimle yok bir daha yapmam diyordum ama yine yapacağım aklıma estikçe,kendimi dinlendirmek adına ve yine öğünlerime bu tazeleyici karışımları katmaya devam edeceğim,belki haftada bir kaç kez akşam yemeği yerine sadece bunlardan biri olur.


Baktığım ama içinden hiçbir tarifi denemediğim kitapta bir haftadan fazla yapmayın diyor hatta patatesin bile suyunu çıkarıyorlar.Ben denemedim bile.

Eğer kendinizi denemek,vitaminleri sonuna kadar almak,biraz dinlenmek isterseniz kesinlikle tavsiye ederim böyle iki günü.Mümkünse tatil dönemine,kimse ile görüşmeyeceğiniz bir döneme denk getirin.Bu iki günü sadece kendinize hediye edin.Renkli sebze ve meyvelerle ruhunuz renklensin,içinizde yeniden gökkuşağı çıksın,yapabileceğinizi unuttuğunuz şeyleri yapabileceğinizi hatırlayın,önceliğiniz sadece siz olun,bırakın diğer öncelikleriniz size eşlik etsin,destek olsun.

Unutmadan kitapta diyor ki,sabah kuru haldeyken kendinizi fırçalayın ya da keseleyin,sonra duşa girip,mümkünse son dakikada soğuk su akıtın üzerinize.Ben keselenme işini temizliğimi bitirdikten sonra akşam üstü yaptım,son dakikada soğuk suyu bastım,şükrede şükrede(su altı-içi-yanı hep en çok şükrettiğim yerlerdir benim) çıktım duştan,inanılmaz ferah ve rahattım.Kesinlikle tavsiye ederim.İlham ve şevk için de @onelifebfit @cerenyavuz ve @siskolojikhareketler bloglarını ve IG hesaplarını takibe alın derim.

Vakti kolay geçirmek için sevdiğiniz şeyleri yapın,That sugar movie'yi izleyin,dinlenin ve erken yatıp,erken kalkın:)

Benim için irademi en kontrol altında hissettiğim an ise,mücverime kattığım çedar peynirinin,mücverimin,yarına hazırladığım kurutulmuş domatesli-mozerellalı salatamın tadına bakmamış olmamdı...Ben en son ne zaman peyniri geri çevirmiştim,hatta hiç öyle birşey yapmışmıydım hayatım boyunca:) İsteyince hayır denebiliyormuş:)

Ben inşanlah sabah 5'te kalkmaya niyetliyim,kahvemi ve yulafımı iple çekiyorum.Yavaş yavaş,keyfini süre süre yarım saat erkenden başlayacağım yarınıma.

Hepinize mutlu,huzurlu bir hafta ortası diliyorum,yapmak istediklerinizi yapabilmeniz dileğimle❤️❤️❤️


2 comments:

  1. Bunlar ne kadar güzel gözüküyor böyle ellerinize sağlık :) Üşengeç ben yapmak yerine hazırı satılsa almayı tercih ederim :))

    ReplyDelete
  2. Neden olmasin,simdilerde gayet guvenilir markalar varmis diye duyuyorum.Yeter ki biraz bu guzelliklerden canli canli katalim icimize:)

    ReplyDelete