13 October, 2016

Sade sconelar ve limonlu kek

Iki haftayi gecti bu tarifleri deneyeli.Ogleden sonra gelicek misafirlerime,bir nevi geleneksel Ingiliz cay saati yapayim dedim.Sconelari firindan alacaktim,sonra bosver Sibel dedim,fazlasi ile karbonat kokuyor kimisi,kendin yap.Yillar once yapmisim ilk sconenumu ,peynirli peynirli.O zamanlar kiytirik makinem ile,bol flasli fotograflar cekiyordum,bloguma asiktim,surekli yazmak istiyordum.Aradan 10 yil gecti,severek aldigim koca makinem rafta kitaplarima eslikci,telefon ise ne zamandir yeni kankim.Uzun suredir fotolar hep telefondan:) Tembel blogcu oldum ciktim,ama Cileksuyuma askim hic degismedi. Saka maka 9 Ekim 2005'te yazmisim ilk yazimi:)Iyiki varsin Cileksuyum,kutlu olsun yeni yasin.Bakalim daha kac yil beraberiz...

Tarife gecelim bakalim.Tarifte gayet adim adim,teker teker katin diyor malzemeleri ama ben hic anlatimi okumaya gecmeden,malzemeleri okudukca kattim birbirine...Tarifi bire bir uygulasaydim belki,daha kabarik olabilirlerdi ama olsun,kimse sikayet etmedi.Sanirim sekil verirken,ebatinda biraz cimri davrandim.Daha bereketli oldu ve giderken herkese verdim:) Tarif bbcggodfood.com'dan...


malzemeler:


  • 350 g un ve acarken serpmek icin ekstra un
  • 1/4 cay kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 85 g kup kup dogranmis tereyagi
  • 3 ymk kasigi seker
  • 175 ml sut
  • 1 tatli kasigi vanilya esansi
  • bir limonun suyu
  • uzerine surmek icin yumurta
  • servis icin kaymak ve recel ya da tereyagi ve recel


yapilisi:

  1. Firini 200 derecede isitmaya baslayin.Unu,tuzu,kabartma tozunu eleyip,icine tereyagini katin ve karisimi ekmek ufalamasi haline getirip,sekeri ekleyin.
  2. Sutu mikrodalgada 30 saniye isitin,ilik olacak.Vanilya esansini ve limonu ekletip,kenarda 1 dk bekletin.Tepsinize firin kagidi serin.
  3. Kuru karisimin ortasinda bir cukur acin ve sivi karisimi ekleyin.Masanizin ustune un serpip,hamuru yogurmaya baslayin.Ilk baslarda islak gorunse de yogurdukca toparlayacak kendini.4 santim kalinliginda acin ve 5 santimlik tirtikli kesicilerinizle  sekil verin.
  4. Uzerlerine cirpilmis yumurta surup  10 dk,uzerleri kizarana kadar pisirin.Benimki 10 dakikadan biraz fazla surdu.
  5. Sicak servis etmeniz tavsiye edilir.




Sandivic,taze kek ve tabii ki muhacir boregi en pratik kurtariciniz olabilir:)Herkes mest de olabilir.


Soguduktan sonra dondurabilirsiniz ve yeniden 160 derece firinda 1-2 dk isitabilirsiniz.Limon suyu eklemek,bir nevi buttermilk etkisi yapiyormus,limonun asitli etkisi kabarmasina katkida bulunuyormus diyor tarif.Buttermilk hic kullanmadim,o yuzden yaratabilcegi farki bilemiyorum.


Sabah kahvaltida pek de hos gidebilir...


Bir tepside iki borek,yarisi peynirli,yarisi patatesli.Gozunu sevdigim,bereketli muhacir boregim:) Iyiki Serap var,yoksa haberim olmazdi bu nimetten:)


Bu tarifin yanina bir de bonus olarak limonlu keki yazayim hemen.Bu tarif de bbcgoodfood.co.uk'den Tana Ramsay'e ait.Gordon'un esi:)

Bir onceki limonlu kek tarifini Lulu yapmisti,bu tarifi uygulamis,ben de paylasmisim,ne cok sevmistim.Fotolar icin buyrun.



malzemeler:


  • 225 g tereyagi
  • 225 g toz seker
  • 4 yumurta
  • 1 limonun rendelenmis kabugu
  • 225 kendi kendine kabaran un-sade un kullanirsaniz 1 tatli kasigi kabartma tozu
uzerine sos yapmak isterseniz:
yarim limon suyunu 85 g toz seker cirpip ve kekin uzerine gezdirin.

Ben sos yapmadim,nedense bu icing olayini pek sevemiyorum.Kekin uzerine catalla delikler acip limon suyunu gezdirdim ici biraz islak ve bol limonlu olsun diye,uzerine de pudra sekeri serptim servis yapmadan once:)

Yapilisi:

  1. Firini 180 derecede isitin.Tereyagini,sekeri iyice cirpip,teker teker yumurtalari ekleyin.Unu eleyip,limon kabugu rendesini katin,iyice karistirin.8x21 cmlik dikdortgen kaliba yagli kagit serin ve karisimi dokup,uzerini kasik ile duzlestirin.
  2. 40-45 dk,bicaginiz temiz cikana kadar pisirin,uzerini nasil isterseniz o sekilde susleyin.
  3. Kapali kapta 3-4 gun duruyor ve 1 aya kadar dondurulabiliyormus.
Agzinizin tadi,kalbinizin tadi hic bozulmasin,nice yeni tarifler deneyelim dilerim.



No comments:

Post a Comment